Ocel. Ticho. Respekt.

Japonská kultura klade důraz na funkčnost do té míry, že vnímá věci, určené pouze k jednomu účelu jako dokonalé. Tento jev lze vidět také u japonských nožů. Každý typ nože se po desetiletí formoval tak, aby nejlépe naplnil své využití. Podle typu jsou tak japonské nože dokonale využitelné k běžnému domácímu vaření, až po úzce specifické profesionální využití.

Santoku

Tři ctnosti. Jeden nůž. Nekonečné možnosti.

Začneme s nejuniverzálnější nožem, který je častou volbou pro ty, co se chystají poprvé koupit kvalitní nůž do své výbavy. Název santoku znamená v doslovném překladu tři ctnosti, tedy krájení masa, ryb a zeleniny. Santoku má přibližně 16 cm dlouhou čepel, zakulacený hřbet ke špičce a lehce prohnuté ostří pro snadné krájení. Je to zkrátka sympatický univerzální nůž vhodný jak pro domácí, tak i profesionální využití.

Univerzální. Lehce ovladatelný. Ideální pro každodenní práci.

03_TT_[]

Santoku NDW, Yuri santoku, Black Hammer-Tone Santoku

Petty

Malý, ale nepostradatelný.

Jak už název napovídá, jedná se o nůž malých rozměrů, většinou s čepelí dlouhou přibližně 12 cm. Petty je ideální nůž na loupání, přípravu ovoce a další rychlé úkony nebo pro detailní práci v kuchyni.

Nůž, po kterém sáhnete nejčastěji, aniž byste si to uvědomovali.

03_TT_[] (3)

Yuri Petty, Petty NDH, Morinoki Petty

Bunka

Ostřejší výraz. Ostřejší špička.

Jedná se o obdobu santoku s tím rozdílem, že Bunka disponuje zkosenou špičkou. Nejde však pouze o estetický prvek, zkosení čepele vytváří drobnější špičku i pro velmi precizní práci.

Pro ty co chtějí maximální kontrolu nad řezem.

03_TT_[] (4)

Bunka 165 burnt oak

Nakiri

Zelenina bez odporu. Tenký řez jako z anime.

Japonský nůž na zeleninu disponuje obdélníkovou čepelí a ostřím s lehce zakulacenou špičkou. Geometrie tohoto nože umožňuje zeleninu krájet na opravdu tenké plátky typické pro asijskou kuchyni. Šířka čepele také dovoluje pohodlné nabírání nakrájené zeleniny.

Zelenina jako z Vaší oblíbené japonské restaurace.

03_TT_[] (12)

Polished Nakiri, Nakiri NAMI, Nakiri NDH

Gyuto

Pro ty co žijí vařením.

Japonská obdoba západního kuchařského nože má dlouhou čepel s klasickým, symetrickým profilem. Jedná se zkrátka o velký univerzální nůž pro profesionální i domácí využití. Gyuto nabízíme i ve variantě kiritsuke se zkosenou špičkou pro více precizní práci.

Pro profesionální i domácí šéfkuchaře.

03_TT_[] (13)

Kiritsuke Gyuto NDH, Gyuto 821T, Gyuto BAS

Yanagiba

Tenký řez. Maximální respekt k surovině.

Nůž určený pro krájení tenkých plátků masa a ryb při přípravě sushi a sashimi. Yanagiba má úzkou jednostranně broušenou čepel pro maximálně precizní řez. Zadní strana čepele s dutým výbrusem vytváří při krájení mezi surovinou a ocelí vzduchovou kapsu, takže se jídlo na nůž nelepí. V japonštině yanagiba znamená vrbový list, díky svému subtilnímu a dlouhému tvaru.

Udělá dojem ať už na zákazníky, nebo Vaše přátele.

03_TT_[] (11)

Hocho kobo Yanagiba

Sujihiki

Jedním tahem. Bez odporu. Bez ztrát.

Další nůž určený pro krájení tenkých plátků masa nejen při přípravě sushi a sashimi. Dlouhá čepel s oboustranným výbrusem umožňuje plynulé, hladké řezy v jednom tahu.

Zenová příprava surovin.

03_TT_[] (8)

Sujihiki BAS, Sujihiki NDH

Deba

Síla, která se nebojí kostí.

Potřebujete pořádný nůž, který s grácií naporcuje i velké ryby a lehce projede rybími kostmi? Pokud ano, deba je ten správný nůž do vaší výbavy. Tlustý hřbet čepele a jednostranný výbrus nabízí maximální odolnost nože. Zadní, dutě broušená strana čepele umožňuje rychlé porcování, bez toho, aby vám odřezky masa zůstaly na noži přilepené.

Nepostradatelný nástroj rybářů. Poznejte proč.

03_TT_[] (6)

Hocho Kobo Deba

Nůž na pečivo

Tvrdá kůrka? Žádný problém.

Také nazývané pankiri, jsou nože designem přejaté ze západní kultury. Japonské nože na pečivo mají tenkou zubatou čepel vybroušenou do konvexních obloučků tak, aby lehce projely i tvrdou kůrkou chleba bez zbytečných drobků.

Základ do každé výbavy. Ten nejlepší kváskový chleba si zaslouží správný nůž.

03_TT_[] (7)

Morinoki nůž na pečivo, Ice bear nůž na pečivo

Tokyo Tools 2025 ©

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz