Polished Nakiri 165 Kaji-Bei

Kód: TT0441
Značka: Kaji-Bei
3 860 Kč 3 190,08 Kč bez DPH
Skladem
Možnosti doručení

Japonský kuchyňský nůž, ručně kovaný ve městě Sanjo. Užitečný model Nakiri pro krájení ovoce a zeleniny. Je vyrobený z uhlíkové oceli Aogami #2 s nerezovým opláštěním a rukojetí z kaštanového dřeva. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nože Kaji-Bei se kují a brousí v malé kovárně pana Ishikawy. Výroba probíhá ručně v Tsubame-Sanjo, městě s bohatou kovářskou tradicí. Ishikawa-san vyrábí nože se silným charakterem, které mají důsledně opracované, rovnoměrně kované čepele. Jeho hlavním cílem je funkčnost nože, přičemž na leštěném povrchu lze rozpoznat jemné stopy ruční práce, díky nimž se každý kus mírně liší. Nože vynikají skvělou ostrostí a výbornou retencí ostří. Jsou doplněny jednoduchými rukojeťmi z kaštanového dřeva.

Nakiri je nůž ideální pro krájení ovoce a zeleniny. Má charakteristický obdélníkový tvar čepele s rovným ostřím a plochým profilem, což ho činí ideálním pro vertikální sekání zeleniny bez kývavého pohybu. Má rovný hřbet i ostří, bez výrazné špičky, což umožňuje plný kontakt s prkénkem po celé délce řezu. Čepel je obvykle tenká a široká, takže snadno proniká i hustou zeleninou a zároveň slouží jako lopatka pro přenášení nakrájených surovin. Pro bezpečnou, přesnou a rychlou práci umožňuje výška čepele použít při krájení klouby ruky jako vodítko. Je ideální zejména pro čisté, rovnoměrné řezy. 

Nůž je vyrobený z třívrstvé oceli, technikou San-mai. Jádro čepele je vyrobeno z uhlíkové oceli Aogami Blue Steel #2, a je potaženo měkčí nerezovou ocelí. Uhlíková ocel poskytuje ostré a dlouhotrvající ostří a dobře se brousí. Měkčí nerezová ocel působí jako polštář a chrání tvrdší ocel před poškozením. Navíc zjednodušuje její údržbu, protože zvyšuje odolnost nože vůči korozi. Rukojeť ve tvaru D je vyrobena z kaštanového dřeva. 

Detail

Výroba: Japonsko, Sanjo
Značka: Kaji-Bei
Model: Polished Nakiri 165
Délka celkem: 310 mm
Délka čepele: 165 mm
Výška čepele: 53 mm
Typ čepele: oboustranně broušená
Povrchová úprava čepele: Migaki - leštěná
Ocel: Aogami Blue Steel #2 + nerezová ocel
Tvrdost: 62-63 HRC 

Kaji-Bei

Nože Kaji-Bei pocházejí z malé kovářské dílny ukryté v centru proslulém kovářskou tradicí. Město Tsubame Sanjo v prefektuře Niigata má bohatou kovářskou historii, která sahá až do roku 1635. Ishikawa-san, který dílnu vede, vyrábí nože se silnými hřbety a velkorysými proporcemi, které jim dodávají charakteristický ráz města Sanjo. Specializuje se na menší typy nožů a jeho rybářské nože Makiri se používají po celém Japonsku. Pokud jde o kuchyňské nože, vyrábí pouze nože Santoku a Nakiri, které nyní najdete i v našem portfoliu. 

Materiál

Nůž má čepel z uhlíkové oceli Aogami Blue Steel #2 s povrchovou úpravou Migaki a nerezovým opláštěním. Aogami #2 je prvotřídní uhlíková ocel s přídavkem wolframu (pro udržení ostří) a chromu (pro ochranu proti korozi). Třívrstvá konstrukce poskytuje rovnováhu mezi ostřím z uhlíkové oceli a ochranou proti korozi na povrchu čepele.

Rukojeť ve tvaru D je z lakovaného kaštanového dřeva s plastovým kroužkem. 

Poznámka: Dodáváno v originálním balení.

Údržba

Pokud chcete udržet své japonské nože v perfektním stavu, zde je několik must haves: Nože myjte ručně. Otřete suchým hadrem. Pravidelně je potírejte olejem na čepeli i rukojeti. Vyhněte se myčce na nádobí, která může způsobit poškození ostří.

Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe lněného nebo kaméliového

Čepel tohoto nože je potažena nerezovou ocelí, takže její odolnost proti korozi je mnohem vyšší. Pozornost věnujte zejména odkryté nejostřejší části čepele, která by se měla po každém použití udržovat čistá a suchá.

Nože pravidelně ostřete na brusném kameni, ale pamatujte, že japonské nože mají jiný úhel ostří, a proto vyžadují speciální a jemnější brusné kameny. Používejte kvalitní dřevěné prkénko na krájení. Uchovávejte nože na suchém místě, abyste zabránili oxidaci oceli. Nepoužívejte ke krájení či sekání mražených výrobků nebo kostí. Čepel se může odštípnout nebo zlomit.

Polished Nakiri 165 Kaji-Bei

Značky: Precizní japonské nože Tadafusa

Město Sanjo je proslulé jako "město kovářů" v Japonsku i mimo něj. Právě tady začal v roce 1948 odkaz značky Tadafusa..
Polished Nakiri 165 Kaji-Bei

Misuzu Hamono: Všestranné nože sloužící po generace

Malebné městečko Miki se nachází v historické prefektuře Hjógo. Je známé jako nejstarší "město kovářů" a dodnes..
Polished Nakiri 165 Kaji-Bei

Značky: Japonské kuchyňské nože Sakai Kikumori

Japonské nože jsou vždy sázka na jistotu. Pokud hledáte kuchyňské nástroje, které přesahují rámec funkčnosti, dřív..

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz