6 důvodu, proč práce na zahradě pozitivně ovlivňuje zdraví

Trávit čas na čerstvém vzduchu a v přírodě je vždycky dobrý nápad. Kromě toho, že se pobytem venku okamžitě uvolňuje napětí a stres, přispíváte i ke zlepšení své kondice. Práce na zahradě totiž zahrnuje práci s různými nástroji, materiály a také si žádá řádnou dávku energie. A věřte nám – energie, kterou do zahradničení dáte, se vám několikanásobně vrátí v podobě výhod pro vaše fyzické i duševní zdraví.

238-3_outdoorovy-nuz-nisaku-hori-hori-namibagata

Japonský nerezový nůž Hori Hori Namibagata

 

1. Shodíte stres ze svých ramen

Hrabání se v hlíně, sklízení voňavého ovoce, chození bosky v trávě…Člověk cítí úlevu, jen si to představí. Ať už vám plní hlavu neustále pobíhající děti v domácnosti nebo přílišný stres v práci, čas strávený na zahradě může být přesně to, co potřebujete pro mentální očistu. Stačí hodinka, během které své myšlenky vytrhnete z každodenních strastí, a hned se budete cítit lépe.

2. Přirozený pohyb místo náročného cvičení

Kolik čokolády můžete bez lítosti sníst po pár hodinách strávených mezi záhonky, vám nepovíme, ale každý pohyb se počítá. Nezáleží, jestli jste zrovna posekali celý trávník nebo jen ostříhali odkvetlé květiny, vaše tělo vám bude vděčné za jakoukoliv aktivitu. Aniž byste potřebovali přetěžovat svoje svaly, s každým shrabaným listím, zasazeným keřem a očesaným stromem ucítíte, jak vaše tělo přirozeně sílí. 

asano mokousho tokyo tools praha blog 2

Balkonová sada 3 nástrojů od Asano Mokkousho

 

3. Jste to, co jíte

Zelenina a ovoce, které si vypěstujete na své zahradě nebo balkónu, chutná o tolik lépe. A to nejen díky vašemu vyloženému úsilí. Sklizené plody jsou sezónní, čerstvé a plné chuti. Obejdete všechny metody užívané v intenzivním zemědělství, jako například chemické postřiky, a víte, že svému tělu dopřáváte jen to nejlepší. 

4. Vybudujete si sebedůvěru

Sami víte, jak skvěle se cítíte po dokončení svých úkolů a cílů. A co teprve, až uvidíte, jak vám pod rukama rostou a prosperují sazeničky a vše okolo krásně kvete. Všechno jen díky vaší péči a trpělivosti. Být v kontaktu s přírodou je skvělý zdroj energie, ale aktivně se o ni starat přináší navíc zcela nový rozměr uspokojení, který se dozajista projeví na vašem fungování v každodenním životě.

01_tokyotools_praha_nisaku_nejirigama_wide_small

Zahradní sada Tokyo Tools

 

5. Najděte si čas jen pro sebe

Tento benefit potěší obzvláště introverty, ale těžit z něj mohou úplně všichni. Většina z nás tráví dny v neustálém obklopení rodiny, přátel nebo kolegů, a tak si těžko hledá čas jen pro sebe a své vlastní myšlenky. Pečovat o kousek zeleně je skvělý způsob relaxace a uvolnění. Zacházejte se svou zahrádkou jako s útočištěm, kam můžete přijít najít klid, a možná časem ucítíte potřebu chodit rostlinky zalévat čím dál tím častěji.

6. Vytvořte si své oblíbené místo pro volný čas

Práce na zahradě není jen o pěstování zeleniny a zalévání květin. Je to také o kultivaci prostoru, ve kterém trávíte svůj čas. Vytvořte si pro sebe takové místo, kam se budete chtít vracet a bude pastvou nejen pro oči, ale i pro duši. Krásná zahrádka je pak zdrojem klidu, dobré nálady a nevyčerpatelné inspirace.  

toyama_hamono_T10_tokyo_tools_lifestyle

Květinové nůžky Toyama Hamono Ikebana

 

>> Prohlédněte si nástroje, které se vám na zahradě mohou hodit <<

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz