Nevyhodit ale opravit, péčí o své věci dbáme i o sebe samé

Opravy v domácnosti nebo na zahradě nejsou jen skvělým způsobem, jak ušetřit peníze a snížit dopad na životní prostředí. Spravování věcí a zájem o své bezprostřední okolí, ať už se jedná o jakkoliv velký projekt, prospívá celkové duševní pohodě člověka. Navíc mu dodává pocit osobního úspěchu a zadostiučinění.

Ať už se vám to líbí nebo ne, všichni společně žijeme v moderní společnosti, která má tendenci rutinně odhazovat vše, co začne prokazovat známky opotřebení. Nebylo tomu tak vždy, ale neustálý příliv nových produktů a konstantní masírování našeho podvědomí reklamou se postarali o ovlivnění našich opravárenských a nákupních zvyklostí. Zdá se být jednodušší koupit nový kabát, jakmile se začne párat ve švu, nebo poličku, která má pár škrábánců, ale po sečtení se všechny tyto nákupy mohou odrazit i na vašich výdajích. Nehledě na to, že své pohodlí draze vykupujete podporováním již tak vysoké nadvýroby. Nesoudíme, dělají to všichni. Ale co takhle být rebel a dělat věci jinak než ostatní?

higonokami blog tt cover

Japonský kapesní nůž Higonokami 

 

Kintsugi: oslava nedokonalosti

Šrámy a promáčkliny na našich věcech máme tendenci považovat za vady a defekty. Ale co když je nedokonalost známkou vyšší hodnoty a nositelem příběhů? Japonské umění Kintsugi používá k opravě rozbité keramiky zlatý, stříbrný nebo platinový prášek smíchaný s lakem. Praskliny nejsou skryty, ale naopak zvýrazněny. Výsledný produkt je se sítí metalických trhlin často krásnější než nepoškozený originál. Podobné pravidlo lze aplikovat například při kreativním přešívání zničeného oblečení. Nelze tak samozřejmě opravit vše, ale obecný princip je dobré si osvojit. Spoustu věcí, které na sobě nesou nezaměnitelnou patinu, dokonce s každým prodloužením životnosti nabývají na hodnotě. Týká se to různého nábytku, šperků nebo třeba hudebních nástrojů.

merchant mills sici box tokyo tools atelier 1

Sada domácího šití od Merchant & Mills

 

Meditace, produktivita a pocit zadostiučinění

Každý, kdo někdy úspěšně opravil ve své domácnosti jedinou věc, ať už bylo třeba opravit vodovodní baterii nebo zalepit propíchnutou duši kola, ví, jak uspokojující pocit ho na konci práce čekal. Naše představa produktivity je založena na mylné myšlence vyrábět něco nového, zatímco údržbu a péči o své dosavadní věci nevnímáme stejným způsobem. Přitom se to dá lehce považovat za metodu duševní hygieny – upevňování odolnosti člověka vůči nejrůznějším vlivům okolí, silám trendů na sociálních sítích i působení kapitalistického moderního světa. Být přítomen a cíleně vlastníma rukama vnuknout nový život starým věcem je praktický způsob meditace a uvolnění stresu. 

 merchant mills nuzky tokyo tools atelier 01

Krejčovské nůžky Merchant & Mills

 

Abychom si to shrnuli. Oprava a údržba toho, co již vlastníte, vám uvolní peníze na užitečnější věci a učiní vás šťastnějšími z dlouhodobého i krátkodobého hlediska. Oprava je sama o sobě zážitkem, na který můžete vzpomínat s uspokojením a pravděpodobně i s hrdostí. Tak směle do toho. Do čeho se pustíte jako první?

 

>> Prohlédněte si nástroje, které se v domácnosti mohou hodit <<

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz