Hammer-Tone Santoku 165 SLD Tadafusa
Kód: TT0425Související produkty

Japonský kuchyňský nůž ze série Hocho Kobo, navržen designérkou Fumie Shibata. Tradiční model Yanagiba s dlouhou, jednostranně...

Japonský kuchyňský nůž ručně kovaný ve městě Sakai. Nepostradatelný model Santoku s povrchovou úpravou Tsuchime a dubovou rukojetí.

Syntetický vodní brusný kámen vyrobený v japonské Ósace. Ideální pro většinu broušených čepelí, jako jsou kuchyňské nože, hoblíky, sekery, dláta, zahradnické nůžky a další.
Detailní popis produktu
Kuchyňské nože Tadafusa vynikají jednoduchým, elegantním designem a kvalitně zpracovanými čepelemi. Kování probíhá ručně ve městě Tsubame-Sanjo, které má bohatou kovářskou tradici. Tadafuse se skvěle daří propojovat dloholeté zkušenosti se současnou estetikou a vysokou funkčností.
Santoku znamená "tři kvality" - což odkazuje na maso, ryby a zeleninu, a nebo na řezání, drcení a nabírání. Jde o všestranný japonský nůž, ideální pro každodenní vaření. Má krátkou až středně dlouhou čepel se širokým profilem, rovným nebo jen mírně zakřiveným ostřím a zaoblenou špičkou. Díky tomu se s ním spíše seká než kolébá – pohyb je více vertikální. Oproti noži Gyuto je obvykle kratší, což zajišťuje lepší ovladatelnost a činí z něj ideální volbu i pro začátečníky.
Nůž je vyrobený z třívrstvé oceli, technikou San-mai. Jádro čepele je vyrobeno z tvrdé oceli SLD(Semi-Stainless Steel), a je potaženo měkčí nerezovou ocelí. SLD poskytuje ostré a dlouhotrvající ostří a dobře se brousí. Měkčí nerezová ocel působí jako polštář a chrání tvrdší ocel před poškozením. Navíc zjednodušuje její údržbu, protože zvyšuje odolnost nože vůči korozi. Rukojeť je vyrobena z antibakteriálního karbonizovaného kaštanového dřeva.
Detail
Výroba: Japonsko, Sanjo
Značka: Tadafusa
Model: Hammer-Tone Santoku 165 S-43
Délka celkem: 305 mm
Délka čepele: 165 mm
Výška čepele: 48 mm
Typ čepele: oboustranně broušená
Povrchová úprava čepele: Tsuchime
Ocel: SLD + nerezová ocel
Tvrdost: 62 HRC
Tadafusa
Zakladatel Tadafusa - Torasaburo Sone - založil společnost Tadafusa v roce 1948. Společnost sídlí ve městě Sanjo v prefektuře Niigata. Kovářská tradice města sahá až do roku 1635, a dodnes je významným centrem kovářských továren a železářských podniků. Počátky společnosti jsou spjaty s výrobou srpů a krátkých mečů s využitím místních technik, postupem času se Tadafusa proslavila zejména rybářskými noži, kuchyňskými noži a noži na nudle soba. Nyní již třetí generace společnosti pod vedením Tadayukiho Soneho spojuje výrobu založenou na dlouholeté tradici se současnou estetikou a požadavky dnešní doby. Příkladem jsou spolupráce s průmyslovými designéry, jako je Fumie Shibata pro řadu Hocho Kobo a Yusuke Seki pro jejich lokální showroom nožů. Také díky tomu je Tadafusa držitelem řady ocenění Good-Design Awards.
Materiál
Nůž má čepel z třívrstvé oceli (SLD + nerezová ocel). Polo-nerezová ocel SLD byla původně navržena společností Hitachi pro řezání jiných ocelí. SLD je tvrdá a dobře se brousí. Zachovává si ostrost stejně dlouho jako uhlíková ocel, ale mnohem lépe se udržuje.
Čepel je dále upravena technikou Tsuchime - na jejím povrchu je vytvořena struktura za použití kladiva.Tsuchime může poskytnout lepší přilnavost při sevření čepele, která pak v ruce méně klouže. Přilnavost potravin k čepeli naopak snižuje, protože mezi čepelí a potravinami vytváří spoustu malých vzduchových kapes.
Oválná rukojeť je z karbonizovaného kaštanového dřeva s plastovým kroužkem. Antibakteriální karbonizované dřevo je dřevo, které bylo vykuřováno v peci, čímž se o krok přiblížilo dřevěnému uhlí. Toto dřevo nemá téměř žádnou vlhkost ani živiny, což znemožňuje bakteriím se uchytit a množit.
Poznámka: Dodáváno v originálním balení.
Údržba
Pokud chcete udržet své japonské nože v perfektním stavu, zde je několik must haves: Nože myjte ručně. Otřete suchým hadrem. Pravidelně je potírejte olejem na čepeli i rukojeti. Vyhněte se myčce na nádobí, která může způsobit poškození ostří.
Čepel tohoto nože je vyrobená z polo-nerezové oceli SLD. SLD je kompromisem mezi schopností uhlíkové oceli udržet hrany a odolností nerezové oceli vůči korozi. Tato ocel rezaví, pokud jí to dovolíte. Pro správnou péči je zásadní udržovat čepel po použití čistou a suchou, zejména pokud řežete něco kyselého. Pro zvýšení odolnosti můžete na čepel nanést tenkou vrstvu oleje - nejlépe lněného nebo kaméliového.
Nože pravidelně ostřete na brusném kameni, ale pamatujte, že japonské nože mají jiný úhel ostří, a proto vyžadují speciální a jemnější brusné kameny. U jednostranného nože se brousí hlavně ostrá část, z druhé strany se pouze odstraní otřepy na hraně.
Používejte kvalitní dřevěné prkénko na krájení. Uchovávejte nože na suchém místě, abyste zabránili oxidaci oceli. Nepoužívejte ke krájení či sekání mražených výrobků nebo kostí. Čepel se může odštípnout nebo zlomit.

Japonský kuchyňský nůž, ručně kovaný ve městě Sanjo. Nepostradatelný model Santoku, vyrobený z uhlíkové oceli Aogami #2 s...

Japonský kuchyňský nůž, ručně kovaný ve městě Sanjo. Nepostradatelný model Santoku, vyrobený z uhlíkové oceli Aogami #2 s...

Japonský kuchyňský nůž, ručně kovaný ve městě Sanjo. Nepostradatelný model Santoku, vyrobený z uhlíkové oceli Aogami #2 s...

Japonský kuchyňský nůž ze série Hocho Kobo, navržen designérkou Fumie Shibata. Nepostradatelný model Santoku, vyrobený z oceli SLD s...
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Zakladatel Tadafusa - Torasaburo Sone - založil společnost Tadafusa v roce 1948. Společnost sídlí ve městě Sanjo v prefektuře Niigata. Kovářská tradice města sahá až do roku 1635, a dodnes je významným centrem kovářských továren a železářských podniků. Počátky společnosti jsou spjaty s výrobou srpů a krátkých mečů s využitím místnich technik, postupem času se Tadafusa proslavila zejména rybářskými noži, kuchyňskými noži a noži na nudle soba. Nyní již třetí generace společnosti pod vedením Tadayukiho Soneho spojuje výrobu založenou na dlouholeté tradici se současnou estetikou a požadavky dnešní doby. Příkladem jsou spolupráce s průmyslovými designéry, jako je Fumie Shibata pro řadu Hocho Kobo a Yusuke Seki pro jejich lokální showroom nožů. Také díky tomu je Tadafusa držitelem řady ocenění Good-Design Awards.