Značky: Řemeslné nástroje od Iris Hantverk

Už více než 100 let vyrábí švédská firma Iris Hantverk kartáče, štětce a dnes už i spoustu dalších nezbytných potřeb do domácnosti. Pyšní se funkčními a kvalitními nástroji, které odráží solidní řemeslnou techniku. Nicméně, brand vyčnívá taky díky své úspěšné snaze o inkluzi a podporu zrakově postižených řemeslníků, právě ti totiž vytváří tradiční produkty od samého počátku fungování značky.

Celou firmou je protkaná víra ve společnost a neodmyslitelné přesvědčení, že kvalitní věci nevzniknou jen tak přes noc. Chuť dělat věci po svém lze vidět už v samotném designu – málokoho by napadlo, jak vymakaný může být obyčejný kartáček na nehty nebo stolní smeták. Proces výroby kartáčů se industrializoval už dávno, ale v Iris Hantverk se zastavil čas. Hantverk znamená „ručně“, zatímco Iris odkazuje na duhovku v oku. Smysl pro hmat a zručnost nevidomých pracovníků je skutečně bezkonkurenční a jejich ultracitlivé prsty dávají produktům zcela jedinečný rozměr. 

01_tokyo_tools_iris_hatverk_brand_page

Historie

Když se v 19. století začalo Švédsko postupně měnit ze zemědělské země na více průmyslovou, lidé se přirozeně začali více stěhovat do měst a vzniklo dělnické hnutí. Dr. Axel Beskov se ujal iniciativy a založil ve Stockholmu dílnu pro zrakově postižené řemeslníky, většina z nich bydlela v chudobinci. Z prodeje výrobků si tehdy vydělávali na ubytování – dostávali až 75 % z prodeje. Netrvalo dlouho a vznikla politicky nezávislá organizace na podporu zrakově postižených řemeslníků. Do roku 1906 již skupina vyrostla natolik, že si mohla pořídit vlastní dům. Ten sloužil jako kancelář, knihovna, továrna na kartáče, sklad surovin a samozřejmě jako obchod. Tento příběh, který se odehrál během 36 let, položil základy Iris Hantverk. 

2_iris_hantwerk_tokyo_tools

Dnes firma zaměstnává celkem 17 lidí a 6 z nich jsou zrakově postižení řemeslníci ve Švédsku a Estonsku vyrábějící štětce, smetáky a kartáče podle tradičních postupů. Hodnota značky stojí také na kvalitě a přírodním původu materiálů, mezi ty patří například rostlinná vlákna z agáve, palmy, kokosu, kozí srsti nebo koňské žíně. 

1_iris_hantwerk_tokyo_tools

Udržitelnost

Kromě inkluze se Iris Hantverk silně opírá o další pilíře udržitelnosti a zodpovědné výroby. Dbá na transparentnost ve vztahu k materiálům a dodavatelům v kontextu péče o životní prostředí. Orientují se na postupné naplnění cílů Agendy 2030 od samotného návrhu designu až po finální packaging. 

Tyto snahy potvrzuje i držení certifikátu FSC, který říká, že firma pracuje se dřevem pocházejícím z lesů spravovaných šetrným a ekonomicky udržitelným způsobem.

 

.
.
.
.
 

Foto: Anna Kern & Cia Wedin
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz