Dvě sekery od Adler 1919

V Tokyo Tools máme pro začátek v nabídce dvě sekery od německé značky Adler. V Česku zatím docela neznámá firma, ačkoli sekery vyrábí už od roku 1919. Od svého vzniku a založení nikdy nezměnili svůj region, vždycky vyráběli pouze na domácí půdě a dělají to ve čtvrté generaci rodiny už po více než 100 let. 

Všestranná sekera Adler Yankee - do dřevníku, do přírody

262_adler-yankee-hatchet-tokyotools-web01

262-6_adler-yankee-hatchet-tokyotools-web07

>> prohlédnout sekeru Adler Yankee na eshopu >>

V jejich portfoliu najdete dva základní modely. Prvním je Adler Yankee, větší bratr z dvojice. Jedná se o všestrannou sekeru o celkové váze přibližně 1 kilogramu, kterou v pohodě vezmete do ruky a vykročíte směrem ke dřevníku, necháte v autě pro všechny případy a rádi o ní budete vědět ve své chalupě. Hlavu sekery vyrábí Adler z nelegované ušlechtilé oceli, která je kalena na tvrdost k 55 HRC a zasazuje jí do rukojeti z amerického ořechovce. Porcovat dřevo se s ní nechá v pohodě obouruč, naopak když jí vezmeme víc u hlavy krásně jdou štěpy. Vypadá skvěle, ocel má rustikální vzhled, světlá rukojeť jí taky sluší. 


Příruční sekyrka Adler Scout - kvalita u pasu a po ruce

 259-7_adler-classic-scout-hatchet-tokyotools-web08

259-1_adler-classic-scout-hatchet-tokyotools-web02

>> sekera Adler Scout na eshopu zde >>

Pokud hledáte menší příruční sekyrku je pro vás Adler Scout. Jak už název napovídá, je to malá zálesácká verze ideální pro toulky přírodou. Vejde se i do menšího batohu, navíc s koženým krytem hlavy včetně poutka jí můžeme připevnit k opasku. Je víc než o polovinu lehčí a váží tedy méně než půl kila. S ní se nechá při kempování na divoko nebo rangerských pochůzkách ohánět hodně pohotově. Materiálově se jedná stejné řešení, tedy břit z ocelové ušlechtilé oceli a v ruce americký ořechovec. Navíc na zakončení rukojeti je nanesena protiskluzová vrstva, takže zpocené dlaně nebo sychravější podzim půjde operativně pořešit i bez rukavic.

Co se nám na Adleru hodně líbí, je i jejich styl balení. Když jsme od nich otevřeli první krabici, jako by se nám vysypal pod nohy menší kýbl pilin. Pozor na to při rozbalování hlavně když byste stály na koberci s extrémně dlouhým vlasem, nebo se nemohli dočkat a rozbalili to už v autě s celokoženým interiérem po právě provedené údržbě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz