Podzimní zahradničení: Jak uložit zahradu k zimnímu spánku?

Hlavní sezóna zahrádkářů pomalu končí, ale to neznamená, že je práce méně. Vaše zahrada si po pořádné úrodě zaslouží precizní péči, aby přečkala zimu a mohla se na jaře probudit zase v plné síle. Přinášíme seznam aktivit, na které byste neměli zapomenout při zazimování.

 toyama_hamono_T22_tokyo_tools_lifestyle

Hlavní podzimní úklid

Odřezávání suchých větví a shrabování spadaného listí je jedna věc, ale podzim je perfektní čas i na úklid vaší dílny, zahradního domku, garáže nebo skleníku. Jakýkoliv prostor, kde skladujete své náčiní, si zaslouží pořádnou revizi. Vykliďte police, vymeťte nanosehou hlínu a zkontrolujte, v jakém stavu jsou vaše oblíbené zahradní nástroje.

Ochraňte rostliny před mrazem

Se snižující se teplotou je třeba myslet na rostliny, které zimní období nesnášejí příliš dobře. Zaměřte se na sukulenty, choulostivé trvalky, tropické keře nebo také mladé stromky. Skvělým pomocníkem vám může být například juta, rákos nebo chvojí, kterými rostliny překryjete. Některé zase rády zimu přečkávají ve skleníku nebo v zimní zahradě.  

hishika_pilka_tokyo_tools_lifestyle

Ruční japonská pila Hishika Aya

Shrabejte spadané listí

Silnou vrstvou suchého listí svůj trávník připravujete o důležité sluneční světlo. Velmi brzo se pak začnou tvořit plísně a nežádoucí mech. Co vás potěší, je že v záhonech není třeba být tak pečlivý, listí poslouží jako mulč a pomůže trvalým rostlinám přečkat zimu.

Sázení cibulek

Aby se zahrada na jaře mohla probouzet v jasných barvách, je třeba cibulovité rostliny zasadit už na podzim, nejpozději začátkem října. Jedná se o tulipány, hyacinty, narcisy a další veselé jarní květiny. Vyberte místo, kde má půda šanci se po zimě pořádně prohřát sluncem, a darujte svému budoucímu já krásnou podívanou.

asano hrabe na listi zahrada tokyo tools praha

Teleskopické hrábě na listí Asano Mokkousho

Připravte záhony na další sezónu

Za všechnu šťavnatou sklizeň, kterou vám zahrada v sezóně dopřála, jí nejlépe poděkujete, když odstraníte veškeré zbytky odumřelé nebo hnijící zeleniny. Následně rýčem zapracujte do zeminy vrstvu řádně odpočinutého kompostu nebo hnoje, aby měla půda dostatek živin pro příští rok.

Nepodceňte zalévání

Rostliny potřebují dostatečný příděl vody nejen v horkých letních dnech, ale také na podzim, aby zůstaly hydratované a silné na zimu. Pokud nebude pršet, zalévejte zahradu ideálně ráno, aby dokázala vodu včas vstřebat před chladným večerem. Jakmile půda zamrzne, jste od zalévání osvobozeni. Nezapomeňte však v zimě vodu vypustit z kohoutků a hadic, abyste prodloužili jejich životnost.

adler_motyka_lopatka_tokyo_tools_lifestyle

Zahradní motyka Adler Lily

Ořezávání stromů a keřů

Některým stromům prospívá stříhání na jaře před růstem nových listů, ovocným stromům a některým okrasným keřům naopak nejvíce prospívá ořez na podzim. Omlaďte staré stromy tím, že je zbavíte starých suchých větví a zajistíte jim dostatečný přísun slunečního světla. Nezapomeňte také ostříhat například růže, které jsou na mráz obzvlášť citlivé.

Naposledy posekejte trávník

Ideální dobou pro přípravu trávníku na zimní spánek je polovina října. Nestříhejte jej příliš, nechte stébla o kousek vyšší, než jste zvyklí. Pokud se po létě objevila vyschlá místa, nyní je ten správný čas na dosévání. Dopřejte mu také řádné provzdušnění, které lze bez vertikutátoru provést i obyčejnými hráběmi. Správným prohrábnutím jednoduše zbavíte trávu seschlých stébel a mechu.

adler classic scout tokyo tools lifestyle 03

Sekera Adler Classic Scout

Posekejte dříví

Jakmile se dostaví první chladné večery, začne člověk myslet na příjemné trávení času u krbu. Neponechejte nic náhodě a připravte si dříví co nejdříve. Čím déle bude schnout, tím lépe bude hořet. Posekat špalky dřeva není žádná sranda, žádá si pořádnou dávku síly a energie. V takových chvílích obzvlášť oceníte kvalitní a ostrou sekeru...

 

>> Prohlédnout všechny zahradní nástroje >>



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz