Higonokami: Japonské nože s bohatou historií

V hlubokých kořenech japonského řemeslného dědictví se skrývá jedinečný kapesní nůž Higonokami. Jeho příběh sahá až do 19. století. Od té doby se stal symbolem japonské tradice a kultury, přežil obtíže válek a okupace, aby nakonec znovu získal svou popularitu mezi lidmi po celém světě.

02_tokyo_tools_higonokami

V roce 1894 představil Tasaburo Shigematsu, velkoobchodník s kovovými výrobky, nový kapesní nůž, na jehož výrobě se domluvil s kovářem Tejim Murakami. Právě ten zkonstruoval výrobek s charakteristickou úchytkou na čepeli zvanou “Chikiri”, díky které se dá nůž jednoduše otevřít a držet pevně i v otevřené poloze. Samotné čepele nožů však postupem času změnily svůj tvar. Ty úplně původní měly špičku ve tvaru listu bambusu, dnes mají spíše čtvercový tvar. 

Díky své dostupnosti a jednoduchosti se nože rychle staly oblíbenými v celém Japonsku. Každý je měl – muži v práci, ženy v domácnosti, dokonce i děti ve školách. Získal si srdce mnoha lidí a rychle se stal symbolem tradiční řemeslné kvality.

04_tokyo_tools_higonokami

Několikrát v historii byla výroba těchto nožů ohrožena, ať už nedostatkem surovin během války nebo silnou kampaní proti nošení nožů do škol po jedné tragické události. Avšak díky oddaným fanouškům a úsilí Nagao Kanakoma Factory, jediného registrovaného výrobce s právem používat ochrannou známku "Higonokami," nože znovu získaly popularitu a jsou vyhledávaným kouskem po celém světě.

Každý Higonokami nůž je ručně kován. Čepele mají různé tvary, od klasického zkosení špičky po nůž typu Sword připomínající hrot katany. Rukojeť je zdobena písmem Kanji, portréty, květinami nebo krajinami, což dodává každému noži osobitý charakter.

03_tokyo_tools_higonokami

Dnes si lidé po celém světě opět oblíbili Higonokami nože pro jejich historii, jednoduchost a praktičnost. Vrátily se do povědomí a jsou využívány nejen sběrateli, ale i jako spolehlivé nástroje pro každodenní činnosti.

Staňte se součástí legendární japonské řemeslné tradice a objevte krásu Higonokami.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz