Pracovat pomalu znamená pracovat produktivně a kvalitně

Není těžké podlehnout světu, který je rychlý a hektický. Pokud si člověk nedá dostatečný pozor a nestanoví si mantinely hned na začátku, snadno se stane zaneprázdněn a nucen zvládat více úkolů najednou. Cítíme tlak na to být produktivnější, a tak omezujeme odpočinek ve jménu většího úspěchu. Je to správný přístup? Ne nutně. Překvapivě, pokud chcete být produktivní, možná byste měli zpomalit.

02_tokyo_tools_blog_pracovat_pomalu

Zahradní motyka Adler Lily

 

Zatímco někteří lidé jsou schopni pracovat 15 hodin denně na plnou kapacitu bez vyhoření, pro většinu populace má navýšení pracovního výkonu na úkor volného času a koníčků prokazatelně negativní dopady na mentální zdraví. Pracovat pomalu je sice proti všem pravidlům úspěchu, které jsme si snažili vštípit s každým dalším podcastem našlapaného podnikatele, z dlouhodobého hlediska vám ale soustředěná, pozvolná a kvalitní práce může přinést jen ovoce.

Vzpomeňte si, co děláte na dovolené. Rozhodně nikam nespěcháte, svůj naplánovaný program si užíváte ve svém tempu, které vám umožňuje si vše užít na maximum. Soustředíte se na přítomný okamžik a dny vám díky zážitkům připadají delší než normálně. V reálném životě naopak přeskakujete z jedné povinnosti na druhou a na konci dne máte pocit, že jste vlastně nic nestihli. 

TIP: Všechny povinnosti, které nevyžadují vaše hluboké soustředění, vyřešte v jedné půlce dne a tu druhou si nechte na kreativní činnost, která si žádá plné zpřítomnění. Případně si na takové činnosti vyhraďte jeden pracovní den v týdnu. 

03_tokyo_tools_blog_pracovat_pomalu

Šroubovák se sadou bitů Elementary 

 

Pokud má být výsledek vaší práce skutečně kvalitní a dotažený do posledního detailu, jen stěží ho vytvoříte ve spěchu nebo při konstantním multitaskingu. Když má mozek dostatek času a odpočinku, dokáže tvořit skvělé věci. Ve snaze soustředit se na více úkolů najednou má naopak tendenci chybovat, vy tak sice skončíte s několika dokončenými projekty v krátkém čase, ale pod kolik z nich byste se chtěli skutečně podepsat? Kolik z nich vás bavilo zpracovávat a kolik z nich z vás vysálo energii? 

TIP: Při dokončení jednoho projektu nehledejte okamžitě další práci. Nejprve si pořádně ukliďte, odpočiňte si, srovnejte si v úkolníčku priority a až poté začněte pracovat na dalším. 

04_tokyo_tools_blog_pracovat_pomalu

Tool Box Toyo Steel

 

Plnění vašich cílů je maraton, ne sprint. Každý z nás má k dispozici svých 24 hodin a neexistuje žádná výmluva pro trávení alespoň části dne něčím skutečně naplňujícím. Pokud má přijít dlouhodobě udržitelný úspěch, nemůžete si dovolit zanedbat sebe samé. Nastavte si své hranice už od začátku.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz