Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Kód: TT0421_1 TT0421_2 Zvolte variantu
New Item
4 715 Kč 5 185 Kč od 4 715 Kč
Skladem Skladem Zvolte variantu
Rukojeť
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Japonský kuchyňský nůž ručně kovaný ve městě Sakai. Nepostradatelný model Santoku s precizní Kiritsuke špičkou.

Detailní informace

Winter Update

Detailní popis produktu

Japonský nůž Kiritsuke Santoku BAS od Sakai Kikumori je kvalitní kuchyňský nástroj, který je ručně kovaný ve městě Sakai, v Japonsku. Kikumori nože mají úžasnou ostrost, která je kultivována těmi nejlepšími řemeslníky v průběhu celého výrobního procesu, od kování až po broušení.

Santoku je univerzální japonský nůž s rovnou čepelí a zaoblenou špičkou. Santoku znamená "tři kvality" - což odkazuje na maso, ryby a zeleninu, a nebo na řezání, drcení a nabírání. To jej činí všestranným a nepostradatelným nástrojem každého kuchaře. V provedení Kiritsuke Santoku má nůž místo zaoblené špičky, špičku zkosenou, ve tvaru tzv. Reverse Tanto. Velmi ostrá špička umožňuje provádět preciznější řezy, například vykrajování ovoce a zeleniny, filetování masa nebo krájení česneku a bylinek. Oproti běžnému Santoku vyžaduje o trochu víc zručnosti.  

Model BAS má čepel z uhlíkové oceli Aogami Blue Super potažené 2 vrstvami nerezové oceli, která poskytuje odolnost a ochranu, aniž by byla narušena ostrá hrana nože. Čepel je dále povrchově upravená technikou Kurouchi, tedy karbonizovaným povlakem, který vzniká při tepelném zpracování a dodává čepeli charakteristický vzhled. Tradiční nože Kurouchi se obvykle vyrábějí z vysoce reaktivní uhlíkové oceli, ale tento nůž je výjimečný tím, že povrchová úprava Kurouchi je na nerezovém opláštění, což je novinka v moderní metalurgii, která je velmi vzácná a obtížně se kuje.

Detail

Výroba: Japonsko, Sakai
Značka: Sakai Kikumori
Model: Kiritsuke Santoku BAS
Délka celkem: 315 mm
Délka čepele: 165 mm
Povrchová úprava čepele: Kurouchi
Typ čepele: oboustranně broušená
Ocel: Aogami Blue Super potažená 2 vrstvami nerezové oceli
Tvrdost: 63-64 HRC 

 

Sakai Kikumori 

Sakai v japonské Ósace je již více než 600 let prosperujícím centrem výroby japonských nožů. Sakai Kikumori je velkoobchodník a prodává nože od řady tradičních kovářů, brusičů, výrobců rukojetí a malých továren v Sakai. Společnost byla založená v roce 1926 v centru starého města a dodnes spolupracuje s těmi nejzkušenějšími řemeslníky v oblasti. Již téměř 100 let prodává nože, které těší domácí kuchaře a uspokojují oko i těch nejkritičtějších profesionálů. Kikumori nabízí širokou škálu kuchařských nožů a spolu s lokálními řemeslníky vytváří brilantní výrobky, které nejsou nikde jinde k dostání. Jedná se o tradiční, vysoce kvalitní nože se skvělou ostrostí a propracovaným designem. 

Materiál

Čepel je z uhlíkové oceli Aogami Blue Super potažené 2 vrstvami nerezové oceli, vytvořená technikou San-mai. V nerezovém provedení nabízí tato technika praktickou výhodu vynikajícího ostří japonské nožířské oceli s vnějším povrchem odolným proti korozi. Aogami-Super je je jednou z nejlepších japonských uhlíkových ocelí. Má velmi jemnou strukturu, což umožňuje vytvořit velmi ostré a trvanlivé ostří, ale je také schopna dosáhnout vysoké tvrdosti, aniž by byla křehká. Na Rockwellově stupnici dosahuje 63-64 HRC a je považována za špičku ve své třídě.

Čepel má povrchovou úpravu Kurouchi, která vzniká jako vedlejší produkt kování nože, říká se jí také kovářská šupina. Jde o povlak oxidu, který se tvoří na železe zahřátém na vyšší teplotu. Kurouchi se používáním pomalu opotřebovává, zejména v místech, kde je nůž nejvíce používán a kde se ho nejvíce dotýkáte. Je proto skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí vidět, jak jejich nůž v průběhu času stárne a mají rádi nože s charakterem. Kurouchi také poskytuje bariéru proti vlhkosti, která může pomoci zpomalit a předcházet tvorbě rzi na noži.

Tradiční oktagonová rukojeť je z dubového dřeva.

Poznámka: Dodáváno v originálním balení.

Údržba

Pokud chcete udržet své japonské nože v perfektním stavu, zde je několik must haves: Nože myjte ručně. Otřete suchým hadrem. Pravidelně je potírejte olejem na čepeli i rukojeti. Vyhněte se myčce na nádobí, která může způsobit poškození ostří.

Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe lněného nebo kaméliového.

Čepel tohoto nože je potažena nerezovou ocelí, takže její odolnost proti korozi je mnohem vyšší. Pozornost věnujte zejména odkryté nejostřejší části čepele, která by se měla po každém použití udržovat čistá a suchá.

Nože pravidelně ostřete na brusném kameni, ale pamatujte, že japonské nože mají jiný úhel ostří, a proto vyžadují speciální a jemnější brusné kameny. Používejte kvalitní dřevěné prkénko na krájení. Uchovávejte nože na suchém místě, abyste zabránili oxidaci oceli. Nepoužívejte ke krájení či sekání mražených výrobků nebo kostí. Čepel se může odštípnout nebo zlomit.



Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Odesíláme do 24 hodin

Odesíláme nejpozději následující pracovní den od objednání. Doručení do 2-4 pracovní dnů přes Zásilkovnu.
Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Showroom v Praze

Objednaný nástroj si můžete vyzvednout ten samý den v našem vršovickém showroomu.
Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Expresně po Praze

Váš nástroj doručíme do 2 hodin od objednání.
Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Značky: Precizní japonské nože Tadafusa

Město Sanjo je proslulé jako "město kovářů" v Japonsku i mimo něj. Právě tady začal v roce 1948 odkaz značky Tadafusa..
Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Dílny: Nožířství Hanuljak Knives

Jeden je vyučený umělecký kovář, druhý umělecký truhlář. Dneska bratry Kamila a Michala najdete v jejich kovárně, kde se věnují výrobě ručně kovaných nožů..
Kiritsuke Santoku BAS 165 Sakai Kikumori

Značky: Japonské kuchyňské nože Sakai Kikumori

Japonské nože jsou vždy sázka na jistotu. Pokud hledáte kuchyňské nástroje, které přesahují rámec funkčnosti, dřív..

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

KIKUMORI_BRAND-SLIM

Sakai Kikumori, založená v roce 1926, navazuje na 600letou tradici města Sakai jakožto centra výroby tradičních japonských nožů. Ve spolupráci s nejlepšími kováři, brusiči a malými dílnami v Sakai nabízí širokou škálu nožů, které spojují tradiční řemeslné zpracování s moderními designy a materiály ovlivněnými západním stylem. Již téměř 100 let prodává nože, které těší domácí kuchaře a uspokojují oko i těch nejkritičtějších profesionálů. Jedná se o tradiční, vysoce kvalitní nože se skvělou ostrostí a propracovaným designem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz