Japonský kapesní nůž Higonokami Black 100
Kód: TT0056Související produkty

Toyo Steel, japonský výrobce, představuje ocelový tool box s nadčasovým designem, který kombinuje funkčnost a estetiku. Model Y-350 je...

Japonský nůž Hori Hori je všestranný nástroj pro práci na zahradě nebo kempování. Je vybaven oboustranně broušenou...

Toyo Steel, japonský výrobce, představuje ocelový tool box s nadčasovým designem, který kombinuje funkčnost a estetiku. Model T-320 je...
Detailní popis produktu
Tradiční japonský kapesní nůž Higonokami Black 100
Japonský kapesní nůž Higonokami je ručně vyráběný podle tradičních metod. Jeho čepel z modré oceli Aogami má oboustranný výbrus, což umožňuje snadné použití v obou rukou. Typická páčka Chikiri zajišťuje jednoduché otevírání. Model All Black se vyznačuje černou vrstvou kování, která chrání čepel před korozí. Model All Black se vyznačuje „Kurouchi“ (černou) vrstvou kování, která chrání čepel před korozí. Tmavé barvy čepele je dosaženo tím, že se neleští zbytky, které přirozeně vznikají při procesu kování. Ocelová rukojeť je poniklovaná, poté práškově lakovaná černou barvou a rytá. Používáním se na noži objevují vrypy a škrábance.
Detail
Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: All black Warikomi 100
Délka čepele: 75 mm
Délka ve složeném stavu: 100 mm
Délka celkem: 170 mm
Váha: 50 g
Typ čepele: oboustranně broušená s dvojitým zkosením
Ocel: Aogami - Blue steel
Výrobce
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.
Materiál
Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Model All Black se vyznačuje „Kurouchi“ (černou) vrstvou kování. Kurouchi je povrchová úprava, která vzniká jako vedlejší produkt kování nože, říká se jí také kovářská šupina. Jde o povlak oxidu, který se tvoří na železe zahřátém na vyšší teplotu. Kurouchi se používáním pomalu opotřebovává, zejména v místech, kde je nůž nejvíce používán a kde se ho nejvíce dotýkáte. Je proto skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí vidět, jak jejich nůž v průběhu času stárne a mají rádi nože s charakterem. Kurouchi také poskytuje bariéru proti vlhkosti, která může pomoci zpomalit a předcházet tvorbě rzi na noži. Ocelová rukojeť je poniklovaná, poté práškově lakovaná černou barvou a rytá. Používáním se na noži objevují vrypy a škrábance.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Údržba
Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí. Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí. Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru. Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen. Docela tuhou akci mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Když jde naopak čepel otevírat příliš ztěžka, udeřte nožem o stůl „Chikiri (páčkou)“ směrem dolů.

Značky: Bushcraft Essentials
Věci, které bereme do přírody, by neměly přitahovat pozornost. Nezabírat víc prostoru, než je potřeba.
One - Night Wilderness
Z města vlakem. Na noc. Ven. Za dvě hodiny jste mimo signál. Mimo tempo.
Vršovice, Červen
Červen na cestě. V létě se Praha zpomaluje a pohybuje zároveň. Lidé míjejí peróny, světlo kreslí po zdech, listy stíní chodník a nádraží voní po žáru kolejí.Product reel
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Značka Higonokami má více než stoletou tradici japonského nožířství. Od roku 1894, kdy Komataro Nagao založil dílnu Hirata Knife v Miki (prefektura Hyogo), je výroba předávána z generace na generaci. Dnes ji vede pátá generace rodiny Nagao, která ručně vyrábí originální kapesní nože Higonokami. Tyto nože jsou symbolem jednoduchosti a funkčnosti, vyznačují se čistým designem, absencí pojistky (nahrazuje ji páčka chikiri) a tradičním japonským ostřím. Nagao Kanekoma Knife je jediným pravým výrobcem nesoucím jméno Higonokami.