Japonský kapesní nůž Higonokami Warikomi 100
Kód: TT0154Související produkty
Japonský nůž Hori Hori je všestranný nástroj pro práci na zahradě nebo kempování. Je vybaven oboustranně broušenou...
Detailní popis produktu
Tradiční kapesní nůž Higonokami je vyráběn ruční metodou dle japonských tradic. Na konci 19. století se spojil velkoobchodník s kovářem mečů a začali společně vyrábět na ostrově Kjůšu první nože pro aristokraty i běžnou populaci. Čepel s ocelovým jádrem z modré oceli (Aogami Blue Steel) má oboustranný výbrus s dvojitým zkosením, což zajišťuje, že se nůž snadno používá v levé i pravé ruce. Čepel se otevírá pomocí typické páčky Chikiri a zůstává otevřená díky principu tření, bez samostatného zajišťovacího mechanismu. Mosazná ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji. Povrch nože je ponechán syrový. Používáním se na čepeli i střence objevuje příjemná patina.
Detail
Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: Aogami Warikomi 100
Ocel: Aogami Blue Steel
Délka čepele: 75 mm
Délka celkem: 100 mm
Typ čepele: oboustranně broušená s dvojitým zkosením
Váha: 44 g
Higonokami Kanekoma
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.
Materiál
Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Střenka je ručně ohýbaná mosaz. Na obou částech se objevuje používáním a léty příjemná přirozená patina.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Údržba
Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí.
Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí.
Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru.
Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu.
K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen.
Docela tuhou akci mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Když jde naopak čepel otevírat příliš ztěžka, udeřte nožem o stůl „Chikiri (páčkou)“ směrem dolů.
Odesíláme do 24 hodin
Odesíláme nejpozději následující pracovní den od objednání. Doručení do 2-4 pracovní dnů přes Zásilkovnu.Showroom v Praze
Objednaný nástroj si můžete vyzvednout ten samý den v našem vršovickém showroomu.Expresně po Praze
Váš nástroj doručíme do 2 hodin od objednání.Higonokami: Japonské nože s bohatou historií
V hlubokých kořenech japonského řemeslného dědictví se skrývá jedinečný kapesní nůž Higonokami..Značky: Nadčasové nože Pallarés Solsona
Katalánské nožířství nabízí nože s duší, které potěší i ty nejnáročnější z vás. Nadšencům do tradičních značek s dlouholetou historií..Nejlepší dárky pro dobrodruhy
Dobrodruh je člověk, který upřednostňuje zážitky před materiálními dárky. Má touhu neustále objevovat a zkoušet nové. Trávit čas v přírodě mu přijde osvobozující, ať už je..Product reel
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku.