Japonský kapesní nůž Higonokami Warikomi 100
Kód: TT0154Související produkty
Detailní popis produktu
Tradiční kapesní nůž Higonokami je vyráběn ruční metodou dle japonských tradic. Na konci 19. století se spojil velkoobchodník s kovářem mečů a začali společně vyrábět na ostrově Kjůšu první nože pro aristokraty i běžnou populaci. Čepel s ocelovým jádrem z modré oceli (Aogami Blue Steel) má oboustranný výbrus s dvojitým zkosením, což zajišťuje, že se nůž snadno používá v levé i pravé ruce. Čepel se otevírá pomocí typické páčky Chikiri a zůstává otevřená díky principu tření, bez samostatného zajišťovacího mechanismu. Mosazná ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji. Povrch nože je ponechán syrový. Používáním se na čepeli i střence objevuje příjemná patina.
Detail
Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: Aogami Warikomi 100
Ocel: Aogami Blue Steel
Délka čepele: 75 mm
Délka celkem: 100 mm
Typ čepele: oboustranně broušená s dvojitým zkosením
Váha: 44 g
Higonokami Kanekoma
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.
Materiál
Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Střenka je ručně ohýbaná mosaz. Na obou částech se objevuje používáním a léty příjemná přirozená patina.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Údržba
Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí.
Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí.
Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru.
Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu.
K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen.
Docela tuhou akci mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Když jde naopak čepel otevírat příliš ztěžka, udeřte nožem o stůl „Chikiri (páčkou)“ směrem dolů.
Odesíláme do 24 hodin
Odesíláme nejpozději následující pracovní den od objednání. Doručení do 2-4 pracovní dnů přes Zásilkovnu.Showroom v Praze
Objednaný nástroj si můžete vyzvednout ten samý den v našem vršovickém showroomu.Expresně po Praze
Váš nástroj doručíme do 2 hodin od objednání.Higonokami: Japonské nože s bohatou historií
V hlubokých kořenech japonského řemeslného dědictví se skrývá jedinečný kapesní nůž Higonokami..Značky: Nadčasové nože Pallarés Solsona
Katalánské nožířství nabízí nože s duší, které potěší i ty nejnáročnější z vás. Nadšencům do tradičních značek s dlouholetou historií..Nejlepší dárky pro dobrodruhy
Dobrodruh je člověk, který upřednostňuje zážitky před materiálními dárky. Má touhu neustále objevovat a zkoušet nové. Trávit čas v přírodě mu přijde osvobozující, ať už je..
Product reel
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku.