Japonský kapesní nůž Higonokami Warikomi 100
Kód: TT0154Související produkty
Detailní popis produktu
Tradiční japonský kapesní nůž Higonokami nabízí všestranné použití. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších typů nože v Japonsku. V dobách zlaté éry měl v Japonsku tenhle ručně kovaný nožík každý muž v práci, žena v domácnosti, nosili ho i děti do školy. Čepel s ocelovým jádrem z modré oceli (Aogami Blue Steel) má oboustranný výbrus čepele a je zakončena typickou páčkou chiraki. Mosazná ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji. Povrch nože je ponechán syrový a používáním se na čepeli i střence objevuje příjemná patina.
Značka: Nagao Kanekoma
Model: Aogami Warikomi 100
Typ oceli: Aogami Blue Steel
Tvrdost oceli: 63 HRC
Délka čepele: 75 mm
Tloušťka čepele: 3 mm
Délka rukojeti: 100 mm
Váha: 44 g
Užití: víceúčelový kapesní nůž
Výroba: Nageo Kanekoma Factory byla založena kovářem a obchodníkem na ostrově Kjůšu už roku 1896. Dodnes se firma drží původních postupů a své produkty vyrábí ručně. Warikomi je tradiční kovářskou metodou na výrobu nožů a mečů, kdy se mezi rozštípnuté a rozehřáté železo vloží plát oceli. Tříplášťový sendvič železo-ocel-železo se při následném kalení vodou nebo olejem utáhne a brousí ve dvou fázích na rotačních brusných kamenech. Vše opět ručně kus po kusu.
Materiál: Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Střenka je ručně ohýbaná mosaz. Na obou částech se objevuje používáním a léty příjemná přirozená patina.
Údržba: Ocel s vyšším podílem uhlíku (tzv. uhlíková ocel) nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Při delším skladování doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem. Případná tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. Docela tuhá akce mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Po práci vždy očistěte a udržujte v suchu. Pro broušení použijte mokrou metodu na brusném kameni.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Kompletní informace o dopravě, platbě a doručení zboží ZDE.
Blog:
Higonokami: Japonské nože s bohatou historií
Doplňkové parametry
Kategorie: | KEMPING |
---|---|
Hmotnost: | 0.2 kg |
Product reel
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku, což je pro ně přidává na hodnotě a jsou tedy vyhledávanými sběratelskými kousky, stejně jako praktickými nástroji pro každodenní použití.