Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170

Kód: TT0395
2 050 Kč 1 694,21 Kč bez DPH
Skladem
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tradiční kapesní nůž Higonokami je vyráběn ruční metodou dle japonských tradic. Na konci 19. století se spojil velkoobchodník s kovářem mečů a začali společně vyrábět na ostrově Kjůšu první nože pro aristokraty i běžnou populaci. Čepel s ocelovým jádrem z modré oceli (Aogami Blue Steel) má oboustranný výbrus s dvojitým zkosením, což zajišťuje, že se nůž snadno používá v levé i pravé ruce. Čepel se otevírá pomocí typické páčky Chikiri a zůstává otevřená díky principu tření, bez samostatného zajišťovacího mechanismu. Mosazná ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji. Povrch nože je ponechán syrový. Používáním se na čepeli i střence objevuje příjemná patina.

Detail

Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: Toumaki(Fujimaki) Knife
Ocel: Aogami Blue Steel
Délka čepele: 67 mm
Délka celkem: 170 mm
Typ čepele: oboustranně broušená
Tvrdost: 62-63 HRC
Váha: 84 g

Výrobce

Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.

Materiál

Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Na vrchní části čepele je ponechána černá vrstva Kurouchi, ve které je vyražený jemný vzor. Rukojeť je ocel obalená lakovaným přírodním ratanem a ratanem s červeným povrchem (metoda Toumaki).

Poznámka: Dodáváno v originálním balení.

Údržba

Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí. Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí. Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru. Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen.

Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170

Značky: Bushcraft Essentials

Věci, které bereme do přírody, by neměly přitahovat pozornost. Nezabírat víc prostoru, než je potřeba.
Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170

One - Night Wilderness

Z města vlakem. Na noc. Ven. Za dvě hodiny jste mimo signál. Mimo tempo.

Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170

Vršovice, Červen

Červen na cestě. V létě se Praha zpomaluje a pohybuje zároveň. Lidé míjejí peróny, světlo kreslí po zdech, listy stíní chodník a nádraží voní po žáru kolejí.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

HIGONOKAMI_BRAND-SLIM

Značka Higonokami má více než stoletou tradici japonského nožířství. Od roku 1894, kdy Komataro Nagao založil dílnu Hirata Knife v Miki (prefektura Hyogo), je výroba předávána z generace na generaci. Dnes ji vede pátá generace rodiny Nagao, která ručně vyrábí originální kapesní nože Higonokami. Tyto nože jsou symbolem jednoduchosti a funkčnosti, vyznačují se čistým designem, absencí pojistky (nahrazuje ji páčka chikiri) a tradičním japonským ostřím. Nagao Kanekoma Knife je jediným pravým výrobcem nesoucím jméno Higonokami.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz