Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170
Kód: TT0395Související produkty

Toyo Steel, japonský výrobce, představuje ocelový tool box s nadčasovým designem, který kombinuje funkčnost a estetiku. Model T-320 je...

Toyo Steel, japonský výrobce, představuje ocelový tool box s nadčasovým designem, který kombinuje funkčnost a estetiku. Model Y-350 je...
Detailní popis produktu
Tradiční kapesní nůž Higonokami je vyráběn ruční metodou dle japonských tradic. Na konci 19. století se spojil velkoobchodník s kovářem mečů a začali společně vyrábět na ostrově Kjůšu první nože pro aristokraty i běžnou populaci. Čepel s ocelovým jádrem z modré oceli (Aogami Blue Steel) má oboustranný výbrus s dvojitým zkosením, což zajišťuje, že se nůž snadno používá v levé i pravé ruce. Čepel se otevírá pomocí typické páčky Chikiri a zůstává otevřená díky principu tření, bez samostatného zajišťovacího mechanismu. Mosazná ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji. Povrch nože je ponechán syrový. Používáním se na čepeli i střence objevuje příjemná patina.
Detail
Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: Toumaki(Fujimaki) Knife
Ocel: Aogami Blue Steel
Délka čepele: 67 mm
Délka celkem: 170 mm
Typ čepele: oboustranně broušená
Tvrdost: 62-63 HRC
Váha: 84 g
Výrobce
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.
Materiál
Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Na vrchní části čepele je ponechána černá vrstva Kurouchi, ve které je vyražený jemný vzor. Rukojeť je ocel obalená lakovaným přírodním ratanem a ratanem s červeným povrchem (metoda Toumaki).
Poznámka: Dodáváno v originálním balení.
Údržba
Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí. Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí. Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru. Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen.

Značky: Bushcraft Essentials
Věci, které bereme do přírody, by neměly přitahovat pozornost. Nezabírat víc prostoru, než je potřeba.
One - Night Wilderness
Z města vlakem. Na noc. Ven. Za dvě hodiny jste mimo signál. Mimo tempo.
Vršovice, Červen
Červen na cestě. V létě se Praha zpomaluje a pohybuje zároveň. Lidé míjejí peróny, světlo kreslí po zdech, listy stíní chodník a nádraží voní po žáru kolejí.Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Značka Higonokami má více než stoletou tradici japonského nožířství. Od roku 1894, kdy Komataro Nagao založil dílnu Hirata Knife v Miki (prefektura Hyogo), je výroba předávána z generace na generaci. Dnes ji vede pátá generace rodiny Nagao, která ručně vyrábí originální kapesní nože Higonokami. Tyto nože jsou symbolem jednoduchosti a funkčnosti, vyznačují se čistým designem, absencí pojistky (nahrazuje ji páčka chikiri) a tradičním japonským ostřím. Nagao Kanekoma Knife je jediným pravým výrobcem nesoucím jméno Higonokami.