Zahrady: Beata Alexová & Plevel

Každý, kdo navštívil náš showroom, si mohl všimnout jedinečných květinových aranžmá. Všechny rostlinky nám pravidelně přináší Beata, která je zároveň i pěstuje na své vlastní zahradě. Pod značkou Plevel tvoří už několik let kytice, všemožné instalace, věnce nebo třeba ikebanu. A my bychom vám ji chtěli představit tak, jak ji zatím ještě neznáte. Osobněji. 

Od začátku prosince až do vánočních svátků si můžete květiny od Plevel pořídit v showroomu Tokyo Tools v pražských Vršovicích. Pořídit si u nás můžete taky kenzan a speciální květinové nůžky. Vytvoření vaší první ikebany už nic nebrání! Dokonce pro vás máme naplánované dva streamy (4. a 9. prosince), kde vám sama Beata vysvětlí, jak svou ikebanu naaranžovat. Sledujte náš IG @tokyo_tools, ať vám neunikne žádné info. 

11plevel_tokyo_tools_blog_dilny

Ráno už se na zahradě povaluje rosa. Bez holinek začnou nohy rychle studit a mokré ruce musím rychle schovat do bundy. 

Moje nejmilejší období. Vždycky když přijde. Než se to zase celé zakroutí a zopakuje a mým nejoblínenějším obdobím bude jaro a pak zase léto a tak znovu a dokola. 

Ale teď přichází klid. Teda až po uspěchaných týdnech plných restů na zahradě. 

1plevel_tokyo_tools_blog_dilny

5plevel_tokyo_tools_blog_dilny

Zasadit cibuloviny, vytáhnout jiřiny a mečíky, přikrýt kateřiny, svázat trávy, listí!!!! Ježiši tolik listí a taky jablek! S tím vším na kompost a ten kompost nejlíp přeházet. Vyplet, co jde. Vytahat ty smutné kolíky od všech pomrzlých letniček. Uchovat semena, ostříhat suché části rostlin, něco nechat! Oudolf to nechává. Zarýt hnůj, přisypat kompost, ještě rychle něco nasušit, rozesadit třapatky, poklidit vazárničku, ostříhat bylinky, vytahat měsíček, přistřihnout růže, zastřihnou keře… uf a dalších milion věcí.

A už se to fakt blíží! 

4plevel_tokyo_tools_blog_dilny

Horkej čaj a ruce už natolik zmrzlé, že si prostě budou muset odpočinout. Odpočinout! Akorát včas. 

Všechno venku už se uzavírá do sebe a je třeba ctít to, co nám radí všemocná příroda. Zpomalit. Procházet se potemnělým dnem a klouzat po bahně, ideálně po ledu. Na chvíli si dovolit zavřít oči a dýchat tlející listí. Uskromnit se. Šetřit síly. Radovat se z obyčejné větvičky s lišejníkem. 

3plevel_tokyo_tools_blog_dilny

6plevel_tokyo_tools_blog_dilny

9plevel_tokyo_tools_blog_dilny

Moje nejmilejší toulání se začíná, když podzim vítá zimu. Zahradu měním za les a cesty kolem pole. Najednou mi pod rukama nerostou náruče barev a tvarů a já musím otevřít oči a hledat ty nejpodivnější poklady. Květinová sezóna už skončila a ač jsem trávila celé dny venku, teď přichází to pravé spojení s přírodou. 

Stromy začínají šustit nejrůznější pohádky. Nastává magický čas a duše roslin se přesouvá do větví. A právě ty hledám. Nejroztodivnější křiváky. Pahýlky. Třeba najdu nějaký čarověník! Očima skenuju krajinu a pátrám.

7plevel_tokyo_tools_blog_dilny

2plevel_tokyo_tools_blog_dilny

8plevel_tokyo_tools_blog_dilny

Domů si nosím materiál, který rozhodně v běžném květinářství nepořídíte. Plevel v mé hlavě vyrostl na podzim. V období, kdy to je venku úplně jiné, než na pultech obchodů s řezanými květinami. A čeká mě devátá zima, kdy si budu připomínat, že les není třpytivě červený. 

Pokud se chcete za zimním dobrodružstvím vydat společně, buďte ve střehu. Společně s TokyoTools totiž půjdeme po stopách vánoční pohody a klidných svátků.

.
.
.
.

WEB: PLEVEL

TEXT: Beata Alexová

PHOTO:  Kryštof Melka


 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz