Misuzu Hamono: Všestranné nože sloužící po generace

Malebné městečko Miki se nachází v historické prefektuře Hjógo. Je známé jako nejstarší "město kovářů" a dodnes prosperuje na kovozpracujícím průmyslu. Právě zde se nachází rodinná kovárna Misuzu Hamono. Svou vynikající pověst podnik získal díky svým ikonickým nožům. 

04_tokyo_tools_misuzu_gyoto_blog

Nůž musel mít variabilní využití, odrážel totiž aktuální potřeby společnosti. Do této chvíle vedli Japonci narozdíl od zbytku kočovného světa poměrně usedlý způsob života. V každé domácnosti byly proto nože pro různé využití. Po válce se však životní styl změnil a objevil se trend využívání jednoho kuchyňského nože pro co nejvíc účelů. A právě v této době se začal jedinečný Misuzu Hamono vyvíjet. Značka sice od té doby rozvíjela své techniky i materiály v souladu s dobou, tento model však zůstal téměř stejný jako na začátku. 

03_tokyo_tools_misuzu_gyoto_blog

Neměnný design po desítky let 

Jak se říká, proč měnit něco, co funguje. Čepele nožů Misuzu obstály test času. Misuzu Hamono byla totiž první společnost v Japonsku, které pro svou výrobu použila dnes již hojně rozšířenou technologii Warikomi s využitím nerezové oceli. Ta spočívá ve vložení oceli mezi dva nerezové pláty. Současný majitel to přirovnává ke struktuře tužky – až když tuhu obalíte dřevem, je dostatečně pevná a jednoduše se nezlomí. Nerezová ocel navíc chrání nože proti korozi a dají se krásně vyleštit. 

Misuzu Hamono není zcela obyčejný kulinářský nástroj. Je to produkt, ve kterém se mísí vynalézavost a odraz kovářovy vášně pro funkční design a řemeslné zpracování. Tento nůž, navržený s vizí uspokojit rozmanité potřeby šéfkuchařů i domácích kuchařů, se stal symbolem rodinné oddanosti k tradici a precizní ruční práci.

01_tokyo_tools_misuzu_gyoto_blog

Osobní přístup a respekt k řemeslu

Na odkaz značky navazuje současný kovář Yamato Miyawaki, který je součástí třetí generace výrobců nožů v rodině Misuzu. Yamatovo spojení s Misuzu začalo, když se do rodiny přiženil, a od té doby se s vášní a precizností věnuje umění výroby nožů. Do výroby se zapojuje on sám osobně, čímž zajišťuje, že nože zůstávají symbolem kvality, jaký vždycky byly. Dnes už v portfoliu najdete různorodé produkty, něco se ale nemění. Je zde stále cítit všudypřítomné odhodlání budovat úspěšný byznys stojící na pevných hodnotách i pro nadcházející generace. 

.
.
.
.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz