Nebe, země a člověk: Tajemství ikebany

Nechte se vnést do světa ikebany, kde květiny nejsou jen okrasou, ale symbolem spojení s přírodou. Jak tato forma aranžování vznikla? Jak se přístup k ní změnil v moderním světe? A jak vám může k vytvoření vaší první ikebany pomoct Tokyo Tools?

4tokyo_tools_ikebana

HISTORIE

Ikebana, japonské umění aranžování květin, není jen náhodným skládáním květin do vázy. Jeho kořeny sahají až do období 6. století, kdy se do Japonska dostal budhismus. Mniši prvně přinášeli květiny do chrámů, aby je pokládali na oltář během budhistických rituálů, až postupem času je začali umisťovat do váz, a tak se vyvinula sofistikovaná umělecká forma se silným důrazem na harmonii, rovnováhu a jednoduchost. 

FILOZOFIE

Filozofie spočívá v respektování přírody. Každá větvička nebo květ je pečlivě vybrán, aby vyjádřil přítomnost a energii. Tři hlavní prvky – Heaven, Earth a Human symbolizují spojení s kosmem a zdůrazňují, že i malý útvar může obsahovat celý vesmír. V moderní době se ikebana stala výrazem uměleckého vyjádření a způsobem, jak přinést do domova klid a harmonii. Nejenže zdobí prostory, ale odráží i osobnost aranžéra samotného. V domácnostech se stává designovým prvkem, který propojuje tradici s novodobým vkusem.

8tokyo_tools_ikebana

MODERNÍ PŘÍSTUP

Nová generace nezávisle kombinuje tradiční postupy s osobní kreativitou. Umělci vytvářejí odvážné kompozice, experimentují s neobvyklými materiály a přizpůsobují tradiční pravidla. Ikebana se tak stává živým uměleckým projevem, který se stále vyvíjí a oslovuje lidi napříč generacemi. Není jen o květinách, je to příběh o nás a našem spojení s krásou kolem nás.

Během celého prosince najdete v showroomu Tokyo Tools v pražských Vršovicích květiny od @_plevel_. Pořídit si u nás můžete taky kenzan a speciální květinové nůžky. Vytvoření vaší první ikebany už nic nebrání!

.
.
.
.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz