Muškaření jako precizní odpočinek

Muškaření, taky známé jako fly fishing je jedním ze způsobu rybaření. Zároveň jde o skvělý způsob odpočinku nebo trávení času v přírodě.

Typy muškaření se nejčastěji dělí podle lovu na suchou, nebo mokrou mušku. Suchá muška je nahozená na hladinu. Návnada vypadá jako hmyz nebo jiné potrava na hladině vody. Mokrá muška je ve vodě a vypadá jako utopený nebo líhnoucí se hmyz.

03-muskereni

Právě vytváření mušek je specifickou disciplínou, kterou jde připodobnit k samostatnému řemeslu. Mušky mohou být různé, například podle typu vodní hladiny a jejího okolí. Jednou z nejzajímavějších věcí na muškaření je právě příprava těchto specifických návnad, kterými se rybář snaží ošálit rybu. Návnady bývají barevné i nejrůznějších tvarů a jejich tvorbou se zabývá spousta světově známých rybářů. Pokud začínáte, vaší inspirací může být třeba muškař Tom Rosenbauer, který je známý svými knihami nebo podcasty o tomto způsobu rybaření.

Tom Rosenbauer-muskareni

foto: Boston Globe, Jessica Rinaldi/Globe Staff

My jsme připravili speciální box s českým muškařem Janem Šimanem, majitelem specializovaného obchodu Go Fly Fish. Černý Toyo Steel Box T320 obsahuje ručně vázané mušky od Jana Šimana, kšiltovku Orvis a japonsku muškařskou krabičku. Sada je v prodeji v limitovaném množství tří kusů.

01_Tokyo_Tools_Jan_Siman_muskarsky_set_wide_small

jan-siman-muskarsky-set

Muškaření je technika lovení známá dlouhé roky. A jde o tak jemnou formu rybaření, že se ji podle mnoha odborníků, nikdy nedá naučit dokonale. Poslední dobou popularita muškaření stále stoupá. Jedním z mnoha důvodů je i důraz na to, provozovat muškaření v harmonii s přírodou, s respektováním ryb i přirozeného prostředí. To většinu muškařů vede k pocitu klidu i koncentrace. Spoustě lidem proto tato rekreační aktivita pomáhá od jinak uspěchaného životního stylu a stává se přirozenou formou meditace. Některé studie uvádějí, že muškaření pomáhá od úzkostí a stresu, a to obzvláštně u lidí, kteří si prošli vysoce stresovými situacemi. Brodit se proti proudu vodu je navíc trénink, který pomáhá posilovat nohy nebo záda.

02-muskereni

Lidé milují muškaření z mnoha důvodů a jedním z nich je i samotný pobyt v přírodě. Vyrazit můžete na různá místa, kde budete obklopeni krásnou přírodou nebo si užijete protiproud horské řeky. Příjemná místa najdete po celém světě, velmi oblíbené pro svoji přírodu je Skotsko, Island nebo Kanada.

01-muskareni

Ve výbavě rybáře nebudou chybět brodící kalhoty, boty nebo voděodolná vesta s kapsami. Co dalšího je pro základní muškaření potřeba:

  • muškařský prut a naviják
  • muškařská šňůra
  • sada připravených mušek
  • vlasce

My s sebou doporučujeme i Toyo Steel Box a některý z kempingových doplňků jako je japonský kapesní nůž nebo rybářská sada.

Tip na závěr: Pokud vás tento článek o muškaření bavil, zkuste se podívat na film Teče tudy řeka (A River Runs Through It) v režii Roberta Redforda, který vypráví příběh bratrů, které přes jejich odlišnost spojuje právě záliba v muškaření a z herce Brada Pitta udělal jednoho z nejznámějších muškařů na světě.

04-muskereni

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz