Legendární japonské nože Higonokami

Japonské nože Higonokami jsou dnes kultovním a sběratelským artiklem, který spojuje místní kovářskou tradici zpracování s uměleckou hodnotou a kulturním rozměrem. 

higo blog tt 1

V 19. století, když se japonské císařství plně otevřelo světu, se přístavy zaplnily obchodním loďstvem Francouzů, Angličanů a později Američanů. Výroba mečů pro dříve privilegované samuraje byla zakázána. Elitní císařská vojska se zmodernizovala po vzoru evropských modelů. A v rukách kovářů se umění a řemeslná zručnost přenesla do zhotovování nožů, dýk a seker už jako čistě pracovního nástroje, ač s vysokou uměleckou hodnotou. 

Higonokami je dnes obchodní značkou a vlastně i typem konkrétního kapesního nože. Název nožů vyšel z místního pojmenování staré japonské prefektury Higo, kde se výroba nožů a obecně nožířství a kovářství rozvinulo. Kované nožíky Higo jsou pro Japonsko a Japonce tím, čím bývala "rybička" pro nás. Tradiční kapesní nůž, který měl každý, pro všechny příležitosti a k všestrannému užití.

 

 

 

1

Higonokami Aogami Warikomi 120

334-4_japonsky-kapesni-nuz-higonokami-aogami-warikomi-120

Vetší velikost o délce 120 mm, zlatá mosazná střenka a jádro čepele z modré oceli z něj činí luxusně vyhlížejí, přesto stále velmi tradičně pojatý kus. 

> KOUPIT

 

 

2

Higonokami All Black

328-4_higonokami-all-black-japonsky-nuz-2

Klasická, tedy malá verze kapesního nože v černém provedení. Zatímco barva střenky je upravena niklem a černým lakováním, barva čepele je dána tzv. „Kurochi“, černou vrstvou, která vzniká přirozeně při kování a chrání čepel před korozí. Používaním se na noži objevují vrypy a škrábance.

> KOUPIT

 

3

Higonokami VG10

169-1_higonokami-knife-silver-202208-web2

Stříbrná verze, malého 100 mm Higonokami s čepelí kovanou z nerezového oceli VG10. Zdobení, tvary, mechanika - vše zústává totožné s předchozími modely. 

> KOUPIT

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz