Japonský kapesní nůž Higonokami VG10
Kód: TT0002Související produkty
Detailní popis produktu
Tradiční japonský kapesní nůž Higonokami nabízí všestranné použití. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších typů nože v Japonsku. V dobách zlaté éry měl v Japonsku tenhle ručně kovaný nožík každý muž v práci, žena v domácnosti, nosili ho i děti do školy. Čepel s ocelovým jádrem má oboustranný břit a je zakončena typickou páčkou chiraki. Nerezová ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji.
Značka: Nagao Kanekoma
Model: Silver VG-10
Tvrdost oceli: 61 HRC
Délka čepele: 75 mm
Délka rukojeti: 100 mm
Váha: 44 g
Užití: víceúčelový pracovní nůž
Výroba: Nageo Kanekoma Factory byla založena kovářem a obchodníkem na ostrově Kjůšu už roku 1896. Dodnes se firma drží původních postupů a své produkty vyrábí ručně. Warikomi je tradiční kovářskou metodou na výrobu nožů a mečů, kdy se mezi rozštípnuté a rozehřáté železo vloží plát oceli. Tříplášťový sendvič železo-ocel-železo se při následném kalení vodou nebo olejem utáhne a brousí ve dvou fázích na rotačních brusných kamenech. Vše opět ručně kus po kusu.
Materiál: Čepel je tvořena ukovanou slitinou oceli (jádro) a železa (plášť). V průběhu času se může objevit patina. Střenka je ručně ohýbaná nerez.
Údržba: Docela tuhá akce mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Po práci vždy očistěte a udržujte v suchu. Dle míry používání pravidelně natřete olejem, nechte oschnout a dosušte. Pro broušení použijte mokrou metodu na brusném kameni.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Kompletní informace o dopravě, platbě a doručení zboží ZDE.
Předmětem prodeje je stříbrná verze.
Doplňkové parametry
Kategorie: | KEMPING |
---|---|
Hmotnost: | 0.2 kg |
Product Reel
Higonokami je dnes kultovní značka japonských kapesních nožů. Započala ji spolupráce velkoobchodníka a kováře v roce 1896 ve staré provincii Higo na ostrově Kjúšu. V dobách své zlaté éry měl v Japonsku tenhle kovaný nožík každý muž, žena i dítě. Lidé jej používali pro každodenní práci, ať už pracovali jako dělníci, skladníci, na polích, nebo jako rybáři v přístavech. Děti si jím prý ve škole ořezávaly tužky. Velkou oblíbenost ale nebyla jen u běžné masy lidí, ale nůž Higonokami našel své vážené zákazníky i z řad aristorkacie a třídy samurajů. Za revoluce Mejdži a pod silným vlivem Britů a Američanů tradiční výroba mečů upadala a kováři se tak zaměřili právě na nože.
Mosazná střenka dostává časem patinu a čepele jsou vyráběny a ostřeny ruční metodou Samotná čepel je tvořená třemi vrstvami - ocelovým jádrem z velmi kvalitní ocele Aogami White Paper ocel, Blue Paper nebo SK ocels - a následně potažené dvěma pláty z měkčího železa po obou stranách jádra. U Higo, jak se nožům také říká, se poprvé objevila typická chikiri, páčka ve tvaru ocasu k lepší manipulaci a držení. Tvar čepele v průběhu historie měnila svůj tvar, dnes jsou nejrozšířenější zkosené špičky a oboustranné ostří.
Rukojeť je vyráběna také ručně, a to ohýbáním mosazných plechů různých barev. Finálně jsou zdobeny písmem Kanji, nebo podobiznami zvířat, rostlin či krajiny v tradičním japonském stylu. Nože jsou dodávány v modrých a zlatých kartonových krabičkách. Kapesní nůž v alternativní podobě tradiční české rybičky rovněž umělecký a sběratelský artikl. Pro nejluxusnější verze je použita dokonce prémiová vzorovaná damašská ocel a nůž je chráněn pouzdrem ze světlého dřeva. Tyhle nože jsou prý i v inventáři císařské rodiny.
Higonokami je dnes ochrannou známkou, nože jsou vyráběny výhradně v Japonsku. Na trhu existuje několik variant imitací a kopií, u kterých chybí kvalita materiálu i preciznost zpracování.