Prémiový japonský nůž Higonokami Blue Steel Damascus
Kód: TT0001Související produkty
Detailní popis produktu
Tradiční kapesní nůž Higonokami je vyráběn ruční metodou dle japonských tradic. Na konci 19. století se spojil velkoobchodník s kovářem mečů a začali společně vyrábět na ostrově Kjůšu první nože pro aristokraty i běžnou populaci. Mosazná střenka je doplněna o motiv v kanji, třípláštová čepel s ocelovým jádrem je z damaškové oceli.
Značka: Nagao Kanekoma
Model: Blue Steel Damascus
Tloušťka čepele: 4,2 mm
Délka čepele: 75 mm
Délka rukojeti: 100 mm
Váha: 85 g
Užití: víceúčelový kapesní nůž
Výroba: Nageo Kanekoma Factory byla založena kovářem a obchodníkem na ostrově Kjůšu už roku 1896. Dodnes se firma drží původních postupů a své produkty vyrábí ručně. Warikomi je tradiční kovářskou metodou na výrobu nožů a mečů, kdy se mezi rozštípnuté a rozehřáté železo vloží plát oceli. Tříplášťový sendvič železo-ocel-železo se při následném kalení vodou nebo olejem utáhne a brousí ve dvou fázích na rotačních brusných kamenech. Vše opět ručně kus po kusu.
Materiál: Jádro čepele je z vyrobeno z damaškové oceli.Výroba damaškové oceli je založena na složitém procesu, který zahrnuje ohřev, kování a opakované skládání a vrstvení kovu. Výsledkem je unikátní vzor, který je způsoben rozdílnou strukturou vrstev oceli, které jsou do sebe spojeny. Střenka je ručně ohýbaná mosaz. Na obou částech se objevuje používáním a léty příjemná přirozená patina.
Údržba: Ocel s vyšším podílem uhlíku (tzv. uhlíková ocel) nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Při delším skladování doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem. Případná tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. Docela tuhá akce mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Po práci vždy očistěte a udržujte v suchu. Pro broušení použijte mokrou metodu na brusném kameni.
Poznámka: Dodáváno v originální zdobené krabičce ze dřeva.
Kompletní informace o dopravě, platbě a doručení zboží ZDE.
Doplňkové parametry
Kategorie: | KEMPING |
---|---|
Hmotnost: | 0.2 kg |
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku, což je pro ně přidává na hodnotě a jsou tedy vyhledávanými sběratelskými kousky, stejně jako praktickými nástroji pro každodenní použití.