Japonský kapesní nůž Higonokami Black 100
Kód: TT0056Související produkty
Detailní popis produktu
Tradiční japonský kapesní nůž Higonokami nabízí všestranné použití. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších typů nože v Japonsku. V dobách zlaté éry měl v Japonsku tenhle ručně kovaný nožík každý muž v práci, žena v domácnosti, nosili ho i děti do školy. Čepel s ocelovým jádrem má oboustranný břit a je zakončena typickou páčkou chiraki. Ručně ohýbaná střenka je doplněna o klasický motiv v kanji ve zlaté barvě. Model All Black se vyznačuje „Kurochi“ (černou) vrstvou kování, která chrání čepel před korozí. Tmavé barvy čepele je dosaženo tím, že se neleští zbytky, které přirozeně vznikají při procesu kování - a časem získá příjemnou patinu. Ocelová rukojeť je poniklovaná, poté práškově lakovaná černou barvou a rytá. Používaním se na noži objevují vrypy a škrábance.
Made in Japan
Značka: Nagao Kanekoma
Model: All Black
Typ oceli: Aogami, Blue Paper
Tvrdost oceli: 60-63 HRC
Délka čepele: 75 mm
Délka rukojeti: 100 mm
Váha: 45 g
Užití: víceúčelový pracovní nůž
Výroba: Nageo Kanekoma Factory byla založena kovářem a obchodníkem na ostrově Kjůšu už roku 1896. Dodnes se firma drží původních postupů a své produkty vyrábí ručně. Warikomi je tradiční kovářskou metodou na výrobu nožů a mečů, kdy se mezi rozštípnuté a rozehřáté železo vloží plát oceli. Tříplášťový sendvič železo-ocel-železo se při následném kalení vodou nebo olejem utáhne a brousí ve dvou fázích na rotačních brusných kamenech. Vše opět ručně kus po kusu.
Materiál: Jádro čepele je z uhlíkové oceli Aogami Blue Paper. Model All Black se vyznačuje „Kurochi“ (černou) vrstvou kování, která chrání čepel před korozí. Tmavé barvy čepele je dosaženo tím, že se neleští zbytky, které přirozeně vznikají při procesu kování - a časem získá příjemnou patinu. Ocelová rukojeť je poniklovaná, poté práškově lakovaná černou barvou a rytá. Používaním se na noži objevují vrypy a škrábance.
Údržba: Ocel s vyšším podílem uhlíku (tzv. uhlíková ocel) nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Při delším skladování doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem. Případná tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu. Docela tuhá akce mechanismu, která se časem povolí, lze dotáhnout ostrým zaklepáním na nýt kladivem. Po práci vždy očistěte a udržujte v suchu. Pro broušení použijte mokrou metodu na brusném kameni.
Poznámka: Dodáváno v originálním zdobeném balení.
Kompletní informace o dopravě, platbě a doručení zboží ZDE.
Blog:
Higonokami: Japonské nože s bohatou historií
Toyo Steel spolupráce s fashion značkami
Product reel
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku, což je pro ně přidává na hodnotě a jsou tedy vyhledávanými sběratelskými kousky, stejně jako praktickými nástroji pro každodenní použití.